Online cursus
Gegrond aanwezig zijn

‘Hoe doe je dat dan? Je lichaam voelen? Wat voel je dan?’.

Vaak vragen mensen aan mij ‘Hoe doe je dat dan? Je lichaam voelen? Wat voel je dan?’.

Van jongs af aan verleren we onze natuurlijke manier van afgestemd zijn op ons lijf, van afgestemd zijn op onszelf. We vergeten de taal van ons lichaam. Terwijl het lijf de hele dag met ons praat. De signalen van ons lichaam zijn hele duidelijke signalen, die we direct herkennen mits we daar bewustzijn op hebben. De gehele dag door vertelt ons lichaam ons wat het nodig heeft, wat goed voelt, wat minder fijn voelt, wat stress geeft, wanneer het honger en dorst heeft of rust wil.


Vaak missen we onze lichaamssignalen, simpelweg omdat we het niet meer gewend zijn bewust aanwezig te zijn in ons lichaam.


We voelen dat we moeten huilen of boos worden. En vaak verontschuldigen we ons voor deze emoties en slikken ze vervolgens weg. Geloof mij, je slikt de emoties niet weg. Onbewust wordt de emotie ergens in je lichaam geparkeerd en het komt er vanzelf een keer uit. Dat kan jaren op zich laten wachten, maar er komt een moment waarop het zijn weg naar buiten vindt. Vaak op onverwachte momenten. Denk maar aan spontane huilbuien, onverwachte bommen die barsten of jouw lijf wordt ziek.

Gegrond aanwezig zijn

Het gegrond aanwezig zijn in jezelf zorgt ervoor dat je bewuster stil staat bij de bewegingen, gevoelens en sensaties in je lichaam. Je ontwikkelt meer sensitiviteit voor je innerlijke gevoel, daarom spreken we ook wel over het gevoelde gevoel.


Het gevoelde gevoel

Wellicht herken je het als ik zeg dat je soms ineens in je buik iets voelt samentrekken wanneer je een persoon ziet waar je bang voor bent of je voelt dat je keel samenknijpt wanneer je niet wilt huilen. Je voelt in ieder geval iets in je lichaam gebeuren dat te maken heeft met iets wat op dat moment in je leven gebeurt. Deze signalen van je lichaam vertellen je iets over jou. 

Je lichaam geeft aan dat er iets speelt in je leven. Iets wat jouw aandacht wil, iets wat zo belangrijk is voor jouw lichamelijke en emotionele welzijn om aandacht voor te krijgen. 

Wanneer je bewust aandacht gaat geven aan die dichtgeknepen keel en wanneer je aan die plek vraagt wat er speelt, dan zal je lichaam antwoorden. Je voelt dat het antwoord op dat moment jouw waarheid is en die heb je te horen en te volgen.Doe je dat niet, dan zal jouw lichaam op die plek de energiestroom verminderen en kun je op die plek fysieke klachten ontwikkelen. In dit geval kun je denken aan keelpijn, misselijkheid, een hese stem of een stem die heel zacht klinkt.

Aandacht en Focus

De sensaties in je lichaam zijn voelbaar, het gaat over iets in je leven.

Wanneer je niet gewend bent er met aandacht bij aanwezig te zijn,
dan ga je er onbewust gemakkelijk aan voorbij.

 

Zonder aandacht en focus komen de sensaties in je lichaam als vluchtig over. Iets waar je ogenschijnlijk makkelijk aan voorbij kunt bewegen. Ze lijken een soort vluchtigheid te hebben, wanneer je niet gewend bent er aandacht aan te besteden.
Aandacht helpt en jouw lichaam is gevoelig voor aandacht.

Via jouw innerlijke bewegingen spreekt jouw lichaam tot je en wanneer je bereid bent om aandacht te besteden aan het horen van de werkelijke taal van je lichaam, van je Zijn, dan verandert de vluchtigheid in een krachtig aanwezigheid in je leven.

Het wordt je roer, je kompas in het leven. Hoe meer je het op de voorgrond laat zijn, des te meer zal je grond onder je voeten voelen. Des te meer zal je jezelf, jouw lichaam, vertrouwen. En dat geeft een onverwoestbare basis in je leven.

De taal van je lijf resoneert in je gehele wezen

null

Het lichaam liegt niet, het liegt nooit, het kan niet liegen. Het is aan jou om het onderscheid te leren maken tussen de taal van je ego en de taal van je lijf. Wanneer je woorden voelt, dan kun je er bijna altijd vanuit gaan dat het de taal van je lichaam is.

De taal van je lijf resoneert in je gehele wezen, wanneer er aandacht is voor je lijf dan kun niet om die resonantie heen.
Je weet op dat moment: dit is mijn waarheid, er is geen twijfel meer mogelijk.

Ik zie vaak in mijn praktijk tijdens sessies, en ook tijdens de trainingen van de Bellein Academie, wat deze resonantie doet met de cliënten of deelnemers. Hun lichaam kan gaan tintelen, het kan gaan trillen en schudden, sommigen krijgen kippenvel of gaan spontaan huilen. Huilen omdat ze hun waarheid voelen. Huilen van blijdschap, van opluchting.

Ze vinden een schat, ze vinden heling. Ze vinden een nieuw gevoel van binnen of een oud gevoel mag weer tot leven komen.

Oude wonden worden geheeld, de energie kan weer gaan stromen en het wordt zacht in en om ze heen. Het is elke keer weer zo’n prachtige belevenis. En niet alleen voor hun, ook ik word ieder keer weer diep geraakt door onze eigen helende kracht. 

null

De cursus bestaat uit 7 modules. 

Elke module heeft een inleidende tekst, geeft de leerdoelen weer en bevat een oefening die je met jouw mobiele telefoon, tablet of laptop kunt afspelen. Ik heb voor deze cursus bewust gekozen voor alleen geluidsopnames, zodat jij je optimaal op jezelf kunt focussen

Nadat je een module hebt doorlopen, raad ik je aan de oefening een week lang elke dag te doen. Zo ontwikkel je steeds meer sensitiviteit voor de bewegingen en sensaties in je lichaam.

Vier dagen na een module volgt de toegang tot de volgende module, uiteraard bepaal je zelf of je dan al wilt starten met deze nieuwe luisteroefening of dat je nog even wilt wachten.

  • Je leert de taal van je lichaam te herkennen
  • Je staat op een compassievolle manier meer stil bij jezelf
  • Je wordt sensitiever voor de signalen van je lijf doordat je jouw focus vergroot
  • Je ontwikkelt een sterker gevoel van innerlijk weten waar je op durft te vertrouwen
  • Je krijgt steeds meer respect voor de wijsheid van je lijf en jouw innerlijke weten
  • Je brengt lichaam, geest & ziel in balans waardoor je met meer vertrouwen, liefde, energie en plezier door het leven beweegt
€ 297,-
€ 97,-
Breng je lichaam, geest & ziel in balans waardoor je met meer vertrouwen, liefde, energie en plezier door het leven beweegt.

Bij de eerste module raakte ik gefrustreerd, ik wilde resultaat! Maar ik gaf niet op en bleef elke dag oefenen. Opeens kwam het besef dat mijn hoofd in de weg zat. Ik zat te duwen, mijn lichaam op te jagen. Oh, so obvious... hoe dominant mijn hoofd kan zijn. Nu, enkele weken later, voel ik steeds beter wat mijn lichaam me vertelt. Het voelt rijk!

Dirk 
Ik dacht altijd dat ik zo'n gevoelsmens ben en had nooit verwacht dat ik nog dieper in mezelf kon zakken. Een verfrissende ontdekking. De cursus heeft me zekerder gemaakt. 
Inge

Geduld is niet mijn beste kant. Als ik iets doe, dan lukt het me meestal meteen. Deze keer werd ik bevraagd om vanuit mijn lijf te werken in plaats vanuit mijn hoofd. En wat ontdek ik? Ik ben zo traag als maar zijn kan! De haas en de schildpad. Nou ik kan zeggen dat mijn hoofd de haas is en mijn lichaam de schildpad. Dat laatste bevalt me wel, vertraging maakt dat ik beter bij mezelf blijf en daardoor beter voor mezelf zorg. Dank voor deze cursus!

Maud

De cursus geeft mij het inzicht gegeven dat het lichaam zoveel wijsheid heeft . Als ik contact maak met mijn lichaam komen de antwoorden vanzelf. Mijn lichaam heeft goedheid en liefde in zich en dat ben ik zelf. Door goed in contact te staan met mijn lichaam komt er helderheid en meer bewustzijn.

Willem 
Wat mij het meeste heeft verrast is dat het eigenlijk eenvoudig is om goed in contact met mijn lichaam te komen. Het is er altijd voor mij. Ik heb geleerd dat het echt belangrijk is om goed naar mijn lichaam te luisteren. Door zuinig op mijn lijf te zijn en ben ik altijd dicht bij mijn ware zelf.
Marianne

De cursus zit goed in elkaar en is mooi opgebouwd. De modules zijn met liefde gemaakt. De modules zijn leerzaam en hebben mij inzicht gegeven in mezelf en meer bewustzijn op hoe ik de dingen doe. 

Iris

Mooie opbouw van de oefeningen, waardoor ik me steeds meer kon verlaten op jouw stem. Daardoor zakte ik dieper in mijn lichaam en dat gaf me veel rust en vertrouwen. 

Sabine 

Ik wilde graag doorgaan met dat wat ik bij jou in de sessies en de jaartraining leer. Anders verval ik best snel in mijn oude gedrag en ga ik op in de waan van de dag. Deze cursus helpt me en voelt als een welkome stok achter de deur. Het helpt me ontspannen en ik vind het steeds leuker om tijd voor mezelf vrij te maken en aan mezelf te vragen hoe het met me is. Een prachtige aanvulling dus. Dank, Marjolein!! 

Geertje

Dat zulk een eenvoud zo'n gevoelde complexiteit in mezelf kan verdrijven, dat had ik nooit verwacht. Op een gegeven moment viel mijn hoofd stil en was ik opeens daar, bij mij. Wat voelde dat vertrouwd! Dank voor deze cursus! 

Paul

Het brengt rust in mijn lichaam. Ik kan me echt een hele dag zo opgejaagd voelen. Dan word ik boos en ongeduldig. Met het luisteren naar jouw stem, zak ik meer in mijn lichaam en word ik rustig. Soms komen tranen in me op en voel ik hoe hard ik voor mezelf ben geweest. 

Maaike 

Jouw stem voelde als een baken in de duisternis waar ik naar toe durfde te bewegen. 

Femke

De oefeningen heb ik met plezier gedaan. Mijn hart voelde warm en ik moest ook glimlachen van blijdschap om te ervaren dat er veel liefde en goedheid in mijn hart zit. Het geeft mij meer vertrouwen. Ik ga de oefening morgen weer doen. Het gaat iedere dag een stukje beter.

Wim

Hoeveel tijd kost het me?

De oefening zelf duurt tussen de 15 tot 20 minuten en je kunt het zelf verlengen als je langer bij een gewaarwording in je lichaam stil wilt staan. Trek er voor jezelf zo’n drie kwartier tot een uur voor uit. Dan kun je in rust beginnen en eindigen en echt navoelen wat de oefening je heeft gebracht. Geef jezelf tijd om de ervaringen te integreren in je systeem. Sommige mensen helpt het om erover te schrijven.

Hoe vaak moet ik de oefeningen doen?

Dat is geheel aan jou. Mijn advies is om twee weken lang elke dag minimaal één oefening te doen.

Je kunt een specifieke oefening vaak herhalen om sensitiever te worden voor de boodschappen van je lichaam. Bij elke oefening geef ik een beschrijving en je zult ook merken dat je een voorkeur krijgt voor bepaalde oefeningen. Die kun je dan vaker herhalen wanneer dat zo voelt.

Wat heb ik nodig voor deze oefeningen?

Wat belangrijk is, is dat je in een ruimte kunt zijn waar je alleen bent en niet gestoord wordt door anderen.

Veel mensen gaan in hun slaapkamer zitten of liggen of in hun werkkamer

Het kan fijn zijn om op een matje of matras te zitten of liggen.

Wanneer je de oefeningen zittend wilt doen, dan kun je een meditatiekussentje gebruiken. Wanneer je gaat liggen, zorg er dan voor dat het niet koud kunt krijgen.

Zorg er in ieder geval voor dat je behaaglijk en comfortabel kunt zitten of liggen

Je kunt naar de oefeningen luisteren via mobiel, tablet of pc/laptop. Bepaal zelf of je dit met of zonder koptelefoon wilt doen

Iets te drinken bij je hebben, maakt dat je na de oefening nog even kunt blijven zitten en na kunt voelen hoe de oefening voor je is geweest

Zijn er ook fysieke bijeenkomsten waarbij ik het een keer kan oefenen en vragen kan stellen?

Ja, er zijn fysieke bijeenkomsten. Bekijk de agenda van de Bellein Academie wanneer de bijeenkomsten staan gepland. Een bijeenkomst duurt een uur. Daarna is er tijd om een kopje thee te drinken en met de andere deelnemers na te praten.

Ontdek de ware kracht in jezelf.