Vijf stappen om jezelf weer te voelen

Vijf stappen om jezelf weer te voelen

“Ik voel mezelf niet meer”

In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die zeggen dat ze zichzelf niet meer voelen. Dat maakt dat ze zich vaker angstig, onzeker en onveilig voelen. Wat niet werkt is op wilskracht doorgaan met het dagelijks leven.

Je weet wel; doen alsof het wel weer over gaat.

Wat wel werkt zijn grondingsoefeningen.

Wat is gronden of aarden?

De term gronden kennen we onder andere van de stroming core energetica. Het gronden stimuleert de neerwaartse energie. Je kunt als het ware spanningen in het lichaam afvloeien naar de aarde toe. Daarom noemen ze gronden ook wel ‘aarden’.

Het is belangrijk voor een mens om het teveel aan spanning uit het lichaam weg te laten vloeien. Op deze manier behoudt je goed contact met jezelf en de omgeving om je heen.

Gronden helpt je ook bij het kunnen ‘zijn’ in je lichaam. Als we niet gegrond zijn, dan voelen we ons lichaam niet goed genoeg en soms zelfs niet.

We ‘vergeten’ dat we voeten en benen hebben of we vergeten ons lichaam in het geheel. ‘Hoofden op stokjes’, noem ik het wel eens.

We denken dan dat we ons intellect zijn en daar nestelen we onszelf in. Hoofd en hart zijn gescheiden. Dit maakt niet alleen dat je nauwelijks bewustzijn hebt rondom je eigen emoties, maar je bent ook afgesloten van de anderen (de wereld) om je heen.

Grondingsoefeningen

Jezelf weer leren voelen

Met grondingsoefeningen creëer je weer bewustzijn. Je wordt je meer bewust van je lichaam, je armen en benen. Je voeten en handen. Je gaat weer dieper ademhalen en vaak voel je tintelingen in je lichaam. Je stapt als het ware weer in je lijf en voelt wat erin omgaat aan emoties. Als je zegt of denkt ‘ik voel mezelf niet meer’ dan kan het doen van grondingsoefeningen een eerste stap zijn. Op weg naar het opnieuw leren kennen en ontdekken van je lichaam en de bijbehorende emoties.

Vijf stappen om jezelf weer te leren voelen:

  1. Bouw elke dag minimaal drie keer 10 minuten in waarbij je alleen maar aandacht geeft aan je lichaam.
  2. Doe een grondingsoefening waarbij je energie terug laat vloeien naar je lichaam. Uit je hoofd, in je hart.
  3. Blijf na de grondingsoefening met je aandacht bij je lichaam en vraag wat het lichaam nu nodig heeft. Bijvoorbeeld ‘heb ik dorst?’ of ‘heb ik trek in wat eten?’ of ‘wil ik even buiten wandelen?’ of ‘hoe voel ik me eigenlijk?’
  4. Als je weet wat je lichaam nodig heeft, geef het dan met liefde en je volle aandacht. Vertraag je handelingen en breng er bewustzijn in. Wees je bewust van elke beweging die je maakt en geniet van datgene wat je jouw lichaam geeft.
  5. Ga daarna door met je werkzaamheden of anderszins. Let op je ademhaling en blijf je voeten voelen.

vijf stappen om jezelf weer te leren voelen

PS: Soms heeft het hebben van geen gevoel een beschermende functie. Bijvoorbeeld om verdriet, angst of bepaalde beelden niet te hoeven voelen en zien. Zorg er dan voor dat je hulp zoekt. Een therapeut of energetisch coach kan je ondersteunen en je terugbrengen naar jezelf. Samen met jou.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen