Core energetica: als die storm komt, zoek dan geen dekking

Core energetica: als die storm komt, zoek dan geen dekking

In mijn praktijk werk ik als core energetisch therapeut met mensen die zijn vastgelopen in hun leven. Vaak ervaren ze lichamelijke klachten zoals rugpijn of hoofdpijn en is er sprake van een laag energieniveau en weinig levenslust. Depressief, angst en paniekaanvallen kunnen voorkomen. Terwijl ik met hun werk kom ik veel existentiële vraagstukken aan de orde en ze intrigeren me. De verhalen zetten me aan het denken en nodigen me uit verder te gaan dan de eerste oppervlakkige gedachten. Ik stel mezelf de vraag ‘hoe ga ik om met pijn die me overkomt?’, ‘wil ik nog leven?‘, ‘wat is voor mij een eerlijk leven?’ of ‘hoe ga ik om met een crisis?’…

Core energetica: de storm bestand

Een van mijn cliënten werd geraakt door het liedje van The Wailin’ Jennys: ‘When that storm comes, don’t run for cover’. De zin is een prachtige metafoor over hoe je in het leven kunt staan tijdens een crisis. Wat deed ik toen ik in een storm terecht kwam? Vroeger rende ik hard weg, bang voor wat er zou komen. Of ik vocht tegen die orkaan die op me afkwam. Nu weet ik beter, hoewel ik nog steeds de neiging kan hebben heel hard weg te rennen, onder de dekens te kruipen, mijn ogen te sluiten en te wachten tot het voorbij is. De prijs die ik voor het wegrennen en verstoppen betaalde was echter hoog, want ik verloor ieder contact met mezelf en de buitenwereld. Ik had geen gevoel van weerbaarheid meer. Het roer werd overgenomen door angst en ik had geen grip meer op mijn eigen leven. Misschien herken je het wel. Ik wist in ieder geval zeker dat ik dat niet meer wilde. Dus ik moest aan de bak. Ik besloot dat ik wilde leren in de storm te blijven staan, het roer in handen te blijven houden als een trotse kapitein die soms piraat wilde zijn. Dit proces was niet makkelijk en heeft veel inspanning gekost, maar met iedere stap die ik zette, werd ik vanbinnen sterker en gelukkiger.

Met het besluit me geestelijk verder te ontwikkelen, nam ik de uitdaging aan in mijn spirituele bewustzijn te groeien. Dat klinkt in woorden zwaarwichtig (of juist zweverig), maar het betekent niets anders dan dat ik mijn bewustzijn rondom mezelf wilde vergroten en daarmee het goede uit mijn goede deel en het kwade uit mijn kwade deel wilde ontdekken, herkennen en erkennen. Op die manier kon ik verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leven en mijn eigen gedrag.

Bewustzijn vergroten

Ik leerde dat ik op drie niveaus mijn bewustzijn kan vergroten. Hoe groter de ontwikkeling, des te dieper het niveau. Het eerste niveau gaat over het doen. Het tweede over het denken en als laatste, en tevens diepste niveau het voelen. Dit diepste niveau, het voelen, is het moeilijkst omdat veel van onze werkelijke gevoelens in het onbewuste leeft. Het vraagt moed, wilskracht en geduld met jezelf om je bewust te worden van al de werkelijke gevoelens die in je huizen. Het kost tijd om ze vanuit het onbewuste naar het bewuste deel te krijgen. Het lichaam is hét instrument om je daarbij te helpen, want met denken alleen gaat het niet lukken. Immers met denken kun je niet in je onbewuste komen. Je lijf echter herbergt de waarheid in zich, een lichaam kan simpelweg niet liegen.

Herkenning

Dat herken ik in mijn werk op het gebied van core energetica. Ik werk met het lichaam en de energie van de cliënt. Via bepaalde technieken en oefeningen zet de cliënt zelf zijn energie in beweging. Dit maakt dat verborgen gevoelens, eerlijke gevoelens, naar boven kunnen komen. In het begin vindt iemand dat raar en eng, maar vaak wordt het als cadeau ervaren. Een ontdekking! Door de vrijgekomen emoties en de daarmee gepaarde herinneringen, creëert de cliënt meer bewustzijn rondom het thema. Dit geeft hem de mogelijkheid om erover na te denken en te integreren. Daarna kan hij ernaar handelen. In feite doorloopt de cliënt de drie genoemde niveaus: van voelen naar denken naar doen. Deze werkwijze geeft helderheid, het geeft een houvast en een innerlijke kracht en vertrouwen. Het geeft de cliënt het gevoel dat hij zelf aan het roer staat en kan blijven staan. Hij hoeft niet meer bang te zijn dat hij zal verdrinken in de pijn of het verdriet of de angst die hem lijkt op te slokken. Hij voelt zich levend en energiek.

Erkenning

Er zit een kanttekening aan dit verhaal. Het herkennen van jouw werkelijke gevoelens is één ding. Maar het erkennen van deze gevoelens is een tweede. Het kan gebeuren dat je gevoelens ontdekt in jezelf waarvan je het bestaan niet wist en waar je je wellicht voor schaamt. Of misschien zijn ze erg pijnlijk en raak je ervan in de war. Misschien creëert zo’n ontdekt gevoel wel chaos in de orde die net hebt geschapen. Leven in chaos is iets wat we over het algemeen niet echt nastreven en beminnen. Evenzogoed is het de kunst de nieuwe ontdekking niet te verdoezelen, mooier of minder te maken. Soms verzin je dekmantels, leugentjes om bestwil zodat je de ware gevoelens niet toe hoeft te geven en daarmee bewust hoeft te maken. Maar als je dat doet, dan bedrieg je jezelf. En dat zal eerder leiden tot conflict met jezelf en de ander dan dat het je goed doet.

‘De kern gaat over het bewust durven maken van je diepste gevoelens en het erkennen dat deze gevoelens niet altijd parallel lopen met wat jij in jouw denken als juist bestempelt. Als je dat kan en doet, dan heb je al veel bereikt.’ – Eva Pierrakos, The Pathwork of Self-Transformation

Na een sessie zei een cliënt laatst tegen me ‘Ik kom steeds meer mijn beperkingen tegen en besef dat mijn lichaam me eigenlijk gewoon vertelt hoe ik me voel. Het is gewillig en heel zeker bereid mij en mijn emoties -indien ik dit wil- beter of anders tot dienst te zijn. Mijn patronen of afweermechanismen mogen van plaats verschuiven of veranderen. Maar dit vraagt werk en tijd.’

Graag tot een volgende keer. Heb moed, want moed doet goed!

Lees hetzelfde artikel ook op https://impactblog.youbedo.com/core-energetica-zoek-geen-dekking/

Over de schrijver
Reactie plaatsen