Stop met toneelspelen en kom écht thuis bij jezelf

Stop met toneelspelen en kom écht thuis bij jezelf

En toen ik er eenmaal was, viel ik in een niets. Ik ervoer geen ontmoeting, geen welkom, geen warmte. De angst sloeg me om het hart. Alles voelde koud aan, ik zocht met mijn handen naar een warme tegendruk. Ik zocht naar iets bekends in deze onbekende wereld. Maar dat bleef uit. Alles voelde koud en hard aan: de koude lucht om me heen gaf me rillingen, het felle licht verblindde me, het schelle geluid was oorverdovend. De bekende warmte waarmee ik omringd werd was verdwenen. Ik herkende niets en er was niemand die me welkom heette…

Ik voel me vaak niet thuis

Geboren worden is een kwetsbare gebeurtenis. De manier van ‘landen op de wereld’ is niet te voorspellen en aan het geboren worden zelf is geen ontkomen aan. Het is een natuurlijk proces dat de moeder en het kind ongewild tekent. Tijdens en na de geboorte speelt de ontvangst van het kind door de moeder een cruciale rol bij het al dan niet welkom voelen op de wereld. Het is het eerste contact, het is de eerste ervaring, het is een inprent die de koers van de rest van je leven kan bepalen.

Als volwassene beweeg ik mij in de wereld, een plek waar ik me vaak niet thuis voel. Ik weet niet hoe dat is: me thuis voelen. Het is een taal die ik niet ken, zoals Chinees. Ik heb geen flauw benul. Diep van binnen, verstopt op een plek die ik niet meer weet te vinden, zit de pijn die hiermee gepaard gaat samen met het intense verlangen naar warmte en veiligheid. Het is een verborgen plek, één waar ik nooit meer naartoe wil, omdat ik dan het gevoel heb te sterven van de kou.

Een perfect overlevingsmechanisme

Om mezelf tegen deze pijn te beschermen heb ik een manier bedacht die me helpt de pijn en het verlangen niet te voelen. Hierdoor krijgen ze een plek in mijn onbewuste. In de verte, als ik echt mijn best zou doen om te luisteren, kan ik ze horen. Maar dat wil ik niet. Ik zorg voor zoveel mogelijk ruis en herrie. ‘Hè lekker, ik voel me goed!’.

Onbewust doe ik er alles aan om pijnloos door het leven te komen. Zolang ik maar wegblijf van die kilte, dan red ik het wel. Mijn hele systeem is erop gebouwd, een perfect overlevingsmechanisme. Een prachtig systeem en ik heb er veel bewondering voor, immers ik leef en functioneer nog steeds. Je moet me echter niet vragen naar de kwaliteit van leven, want die kon weleens schraal zijn. En mezelf voelen doe ik ook niet.

De rol van mijn leven

Ik ben rollen gaan aannemen van waaruit ik de wereld kan betreden. Via het aannemen van een rol creëer ik een soort thuis. Zo ben ik bijvoorbeeld een super lieve vriendin die alles doet voor haar vrienden, niets is me teveel. Ik ben een intelligente vrouw die op hoog niveau functioneert waardoor ik op mijn werk succesvol ben. En ik ben een goede partner die haar lief altijd wil begrijpen en voor wie ik mijn eigen gevoelens graag opzijzet. Wat een mooi mens hè, daar kun je toch niet anders dan van houden?

Zo creëer ik mijn thuis. Maar zelf ben ik er niet. In al die ‘pseudo thuizen’ die ik op verschillende plekken heb gemaakt, ben ik er zelf niet. Ik laat mezelf niet echt zien, ik voel geen enkele emotie, ik laat mezelf niet gaan, ik houd altijd controle. IK ben niet thuis. En ik ben altijd bang, op een diep onbewust niveau ben ik altijd bang om alles wat ik heb gecreëerd te verliezen. Dus koste wat het kost moet ik ervoor zorgen dat alles in stand blijft. Ik heb niet eens door hoeveel energie en kracht mij dat kost.

Niets behalve kilte

Ontspannen en loslaten is geen optie. Ja, natuurlijk ga ik naar de sauna, doe ik al die wellness dingen, zit ik op yoga, volg ik een mindfulness training en mediteer ik. Maar in de kern laat ik niet los. Want onbewust ben ik ervan overtuigd dat als ik echt loslaat, ik de controle verlies en in de afgrond val. En de controle verliezen betekent voor mij dat ik terugval naar de plek waar niets is behalve kilte.

Het blijkt echter een onmogelijke taak voor mij om al die ballen in de lucht te houden, om al die rollen perfect te blijven spelen. Daar waar het eerst zo mooi en ongehavend bleek, komen nu de scheuren en deuken. Mijn partner is niet meer gelukkig in onze relatie en geeft aan intimiteit te missen. Op mijn werk krijg ik te horen dat mijn team zich niet gezien en gehoord voelt.

 

mindfulness

Ik faal

Ik raak in paniek en ik voel dat ik alles steeds minder onder controle heb. Mijn lichaam raakt uitgeput en vertoont allerlei kwalen. De arts kan ze medisch niet verklaren, maar ze zijn er wel. Rust nemen is het devies. Maar ik weet diep van binnen dat zelfs rust me niet gaat helpen. Er moet iets drastisch veranderen.

Wat zou er gebeuren als ik los zou laten? Als ik al die rollen zou laten vallen? Wie blijft er dan over? Waar is dan mijn thuis? Mag ik bestaan als ik ‘rol-loos’ ben? Wie ben ik eigenlijk in de kern? Honderden vragen tollen door mijn hoofd. En ik weet: hier kom ik alleen niet uit. Dat toegeven vind ik verschrikkelijk. Ik faal!

Het lichaam liegt nooit

Ik kom terecht bij een core energetisch therapeut. Hoewel ik het graag doe, hoef ik niet te praten. Ik weet dat ik iedereen onder de tafel praat. Met mijn therapeut ontdek ik mijn lichaam en daarmee leer ik de taal van mijn lijf. Ik kom erachter dat ik dat nooit heb geleerd. Toen ik geboren werd was er niemand die me verwelkomd had en waaraan ik me kon spiegelen. Mijn lichaam vertelt me duizend verhalen die ik vergeten was.

Nu begin ik te leren dat het brein sociaal is en dat communicatie het hart van de relatie is. Spiegelneuronen die over het hele lichaam verspreid zijn, spelen hierbij een grote rol. Ik heb mogen ontdekken hoe het is om echt oogcontact te maken en daarin ontvangen te worden. Ik ervaar hoe mijn lichaam erop reageert en leer de emoties die erbij opkomen te herkennen. Contact maken en aanraken is zo belangrijk voor ieder mens.

Wat een ontdekkingen!

Nu ik mijn lichaam ontdekt heb en mijn emoties begin te herkennen, ervaar ik hoe het is om mijn emoties te uiten. Met alle risico’s van dien. Met behulp van mijn therapeut leer ik mijn emoties te reguleren en in het hier en nu te blijven. Ik leer bang te zijn en er niet tegen te vechten. En om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gedrag en voor mijn deel in relatie met de ander.

Mijn hemel, wat een ontdekkingen! Ik vind het niet makkelijk, maar ik voel mezelf zoveel meer en mijn lichaam is mijn roer geworden. Daar kan ik nu op vertrouwen, want mijn lichaam heeft de wijsheid en liegt nooit. Zoiets moois. Ik ben bang geweest en boos. Ik voelde een zee aan verdriet en een zon aan blijdschap. Ik heb mijn thuis gevonden in mij.

Volhouden en vertrouwen

Het was geen makkelijke reis. Ik heb honderd momenten gekend waarop ik wilde stoppen en terug wilde keren naar de manier waarop ik het altijd heb gedaan. Ik deed dat niet, simpelweg omdat ik had geproefd van het rijke leven dat ik ook kan leiden. Als ik maar volhoud en vertrouw; op mezelf, op mijn lichaam, op de ander.

Core Energetica is een evolutionair proces’ zei mijn therapeut. Ik begreep toen niet wat ze bedoelde, maar nu wel omdat ik het elke dag ervaar. Het valt moeilijk in woorden te vatten, omdat het iets is wat je moet voelen. Ik zal niet snel meer stoppen met het aangaan van mijn angsten en onzekerheden. Want juist op die plek ligt de kans tot groei. En groei geeft vrijheid en innerlijke kracht. Vanuit die plek wil ik leven.

De oorsprong van dit verhaal

In mijn praktijk komen veel mensen die hun leven een andere, nieuwe wending willen geven. Ik heb bewondering voor hun moed en kracht en ik zie hoezeer ze hun leven veranderen en bij zichzelf thuiskomen. Hun hartenkracht en kwetsbaarheid raken me iedere keer weer. Met toestemming van de personen die naar mijn praktijk komen, schrijf ik hun verhalen op en deel ik ze met jou. Simpelweg omdat ik geloof in deze vorm van begeleiding en ik de zoekende mens graag bereik.

Een man, die sinds een paar maanden bij me in de praktijk komt, zei laatst tegen me: “werken met het lichaam leek voor mij de meest onlogische weg, ik wilde begrijpen! Maar het blijkt uiteindelijk voor mij dé weg te zijn. Wat mijn lichaam mij vertelt, had ik nooit met mijn hoofd kunnen vinden”. En dat maakt mij blij.

Graag tot een volgende keer. Heb moed, want moed doet goed!

Door Marjolein van Belle
Core Energetisch therapeut en eigenaar van Praktijk Bellein
Wil je weten of Core Energetica bij jou past? Plan dan een gratis intakegesprek of kom naar een van de gratis workshops in Utrecht

Wil je meer praktijkverhalen over Core Energetica en praktijk Bellein lezen? Klik dan HIER.

Over de schrijver
Reactie plaatsen